2011. szeptember 17., szombat

Fekete pecsenye



A terv:

Fehérpecsenye konyakos aszalt szilvás mártásban mandulás körettel:

Hozzávalók 4 személyre:

szürkemarha comb ( dió, fehérpecsenye, feketepecsenye): 80 dkg

étolaj: 1 dl

sárgarépa: egy közepes szál

petrezselyemgyökér: egy szál

karalábé: egy kis fej

zeller: egy fej

vöröshagyma: 1 db

fokhagyma. 2 gerezd

paradicsompüré: 2 evőkanál

kristálycukor: 2 evőkanál

liszt: 6 dkg

konyak: 1 dl

magozott aszaltszilva. 20 dkg

só, egész bors, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom, szurokfű, borókabogyó izlés szerint

Elkészítése: a szürkemarha combot kétfelé vágjuk, az étolaj felével és a fűszerekkel bedörzsöljük, folpackba tekerjük, és egy napot érleljük. A magozott aszalt szilvát félbevágjuk és a konyakba beáztatjuk. A bepácolt húst a felhevített zsiradékban elősütjük, majd a húst a zsiradékból kiemeljük és a felkarikázott zöldségeket pirosra pirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, megkaramellizáljuk, majd a paradicsompürét és felengedjük vízzel. Összeforraljuk, hozzáadjuk a húst, a párolólevet sóval ízesítjük, fűszerezzük, és készre pároljuk. A lisztet szárazon megpirítjuk. Ha a hús megpuhúlt a párolóléből kivesszük, beleszitáljuk a pirított lisztet, sűrűségét beállítjuk, szűrjük. A forró mártáshoz hozzáadjuk a beáztatott aszalt szilvát, egybeforraljuk, konyakkal utána ízesítünk.
Tálalás: a felszeletelt hús mellé öntjük a mártást, köretnek mandulás burgonyafánkot adhatunk.


70 dkg burgonya,
5 dkg vaj,
2 tojás,
10 dkg mandula,
szerecsendió,
só, liszt, zsemlemorzsa,
olaj, törött bors.

Mandulás burgonyafánk elkészítése:

A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és még jó forrón áttörjük.
Hozzátesszük a tojások sárgáját, kevés szerecsendiót, az olvasztott vajat, ha kell megsózzuk, és megborsozzuk.
Jól összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtva, kisebb fánkokat szúrunk ki belőle, és lehűtjük.
A mandulát megtisztítjuk, gorombára összevagdaljuk.
Ezután a fánkokat lisztbe, tojásfehérjébe, majd a kevés zsemlemorzsával elkevert mandulába forgatjuk, és forró olajban, piros-ropogósra sütjük.


E helyett lett : A Világ legjobb vadasa!


A szósz kielégítően sűrű volt liszt nélkül is. A zsemle gombóc leöntve jól nézett ki.

A hús pedig felséges.

Ez az étel nem jött volna létre, ha nincs a Zsófi mama.

Zsófi mama régebben ajándékozott egy Zepter nevű edény családból nekem egy kétrészes főzőt.

Milyen is lett: puha, omlós és jellegzetes, finom illatú. A szósz és a zsemle gombóc nélkül is ehető, sőt minimálé sót sem adtunk a húshoz, csak tálalásnál egy keveset, még nem tudom a jelzőt, de még egyszer meg kell ismételni!

A lányok, mint minden normális kaját általában enyhén szólva kevés lelkesedéssel fogadnak, egy kis

majonézes ketchup menü viszont bármikor elmenne bő zsírban tocsogó bármivel, csak legyen mellé elég savanyú ubi....

Remélem kinövik,



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése