2013. május 10., péntek

Zab kaland

Mióta öregszem rájöttem, hogy fiatalon érdemes meghalni. Szóval mivel az évek mennek csak úgy, de valahol a 20-as éveim környékén érzem magam. Sajnos a borításom egy kicsit már megkopott, és bár már egy jó ideje hallom, hogy:
- Csókolom... - még is mindig "majd " a szívemhez kapok meglepetésemre.
A tudás ma már nem elérhetetlen és az internet,mint az örökkévalóság tudás fája, ontja a sok -sok bölcs tanácsot, okosító dolgokat:  Az vagy, amit megeszel.
Így mint az örök fiatalság forrásaként tekint az ember a reform táplálkozásra. Nos, maga magát még csak meggyőzi az ember, de egy másik ember személyiségének határainál be kell látni, hogy nem mindig az ész az úr. Mit tehet egy földi halandó, ha a másik ember meggyőzésének rögös útjára lépett??

1. Trükközik:
 A családjának távollétében főz egy olyan ételt, ami hasonlít az addig megszokottra, kinézetre, de más alapanyagokból készíti.
Tapasztalat: Jobb nyílt kártyákkal játszani.



Szent a Béke :-)

2. Kísérletezik:
Próbálja úgy összehozni a dolgokat, hogy mindenki örüljön. Aztán több kevesebb sikerrel, újra próbálkozik.
Tapasztalat: Egy valaki biztosan jól érzi magát. A többiek pedig legrosszabb esetben hálásak lesznek a menzás néninek, hogy néha jut valami zsírtól és üres szénhidráttól duzzadó élvezeti cikk az emésztő rendszerükbe.

3. Megvilágosodás:
Már nem próbálja megmenteni a családja életét, és rájön, hogy egy szaftos oldalas  csak oldalasból készülhet és a többi...
Tapasztalat: A szaftos oldalas nagyon finom, és a család könnyen megbocsát, cserébe néha néha tudományos célzattal hajlandóak elfogyasztani jó étvággyal valami mást is.

4. Tudományos felkészülés: A cukor , só, liszt és társainak tanulmányozása több forrásból.
Tapasztalat: Érvei lesznek, de végső soron az ő kezében van a fakanál.


5.Zabos - csokis tea süti
15 dkg vajat 12 dkg barna( 6nád- 6 xilit akár) 1 tojással 15 dkg liszttel és kevéske fahéjjal, persze tenger/Himalája sóval tetszés szerinti  mennyiségű étcsokival és a puffasztás érdekében egy kis szódaporral összekever. Ha a kis kupacok megsültek és kihűltek nagyon finom reggeli lesz belőle, amit egy pohár tejjel sem lehet nagyon rontani, de egy finom Mate vagy Rooibos teával, vagy uram bocsá' valami egyéb koffeines szörnyeteggel leöblítve, sokáig tartó lendületet ad.
Tapasztalat: A drágább hozzá valók, minőségben sokkal többet adnak az ételhez, így bőven behozza azt a kis árkülönbözetet, amennyivel az alapanyag többe kerül.





(... a fotóalanyok elfogytak, de ezek a cukorkristályok is szépek)

6. Zabba rizs
A maradék rizst az ember  sok vízzel felforralja , így jó kis fehér színe lesz. Ennyiben ki is merül a tejjel való hasonlósága. Teljesen más íze van. Ez a zabkása nagyon tápláló. Lényeg: kevés kell belőle,mert fantasztikusan képes megsokszoroznia a magát.
Tapasztalat: A családot egy kakaóval, vagy cukros fahéjjal illik kibékítheti, a szavak itt feleslegesek.
Ill. mivel hogy erőszak mentes családban élünk, az illetékes konyhatündér felajánlhat még egy lehetőséget:
- Nem kell megenni, majd délben lesz ebéd.


(főzés előtt még száraz zab pikkelyek, de aztán ha összejön a vízzel és felhevül nyákossá válik, külön nem említettem, de már főzelékbe is került sűrítőnek)

7. Zabos fasírt:
Gyakorlatilag a morzsa helyett zab ill. köles pehely megy a darált húsba, ami hát a mi esetünkben sertés.., de nagyon egészséges.
Tapasztalat: Finom! Ha az ember eltalálja a víz/zab arányt nyert ügye van. Hidegen, melegen, mustárral, főzelékkel, természetesen valami rozsos kenyérrel, savanyúval finom.

8. Zabos pite
Egy rendes pite torta, csak a krémjéhez zablisztet tesz az ember sűrítő anyagnak.



Hogy őszinte legyek ez egy fénykép fényképe...      :-), bármelyik változatát készítettem még nekem is  jól sikerült, még a zablisztes variáció is, csak fele ekkora lett a töltelék, az íze viszont kárpótol mindenért, miközben a gratulációkat fogadja az ember, nem jut eszébe, hogy előkapja a fényképezőjét és mosolyogva arca elé tolja a sütit, legalább is nekem nem. Amúgy meg kimutatták, hogy az etikett szempontjából is, nem javasolt evés közben embereket fényképezni.

Tapasztalat: Finom, de fele akkora a krém.A Belga csoki képes kárpótolni bárkit.


Lustaságom határtalan,ez is fénykép (forrás: A SÜTÉS BIBLIÁJA, Alexandra)



8. Köles puding
100 % -os ananászlében mézzel főzött köles. Az ananásztól kissé savanyú,  ha elég lelkesen és kitartóan esszük, a család is képes elhinni, hogy nagyon finom étel van a tányérján és roppant jó napja lesz ettől az egészséges tápláléktól.
Tapasztalat: Bőven mehet bele a vanília és a méz.

(a végére semmi sem maradt- az áfonya pedig végig ápol és kicsit eltakar)

9. Köles kása
Zab tejjel, rizstejjel ill. ejnye ejnye, de egy kis tehén tej optimális keverékével, sőt igazi vajjal valódi laktató finomság készülhet


.
Tapasztalat: Ha adunk hozzá valamilyen lekvárt: sárga barack, vagy áfonya, meglepően hamar elfogy.

10. Gríz+
Gyakorlatilag növényi tejjel készült, kis vajjal lágyítva, mézzel édesítve remek szintén egy joker lehet.
Tapasztalat: HA , szóval ha az ember elég ügyes, ezt még el tudja adni, mint tejbe gríz.



(... kis kínai, de őt is legyűrtük. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése